Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Καλά να περάσουμε στο δημιουργικό μας ταξίδι

Καλησπέρες!

Βλέπω ότι οι φίλες που θέλουν να μάθουν πράγματα γύρω από το scrapbooking πολλαπλασιάζονται και πολύ χαίρομαι!

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να μοιραστώ μαζί τους, αλλά και μαζί σας κάποια πράγματα που κι εγώ τα έμαθα από άλλες καταπληκτικές κοπέλες, από ατέλειωτες ώρες αναζήτησης και διαβάσματος στο διαδίκτυο και από λάθη, πού όπως και να το κάνουμε μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι!

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά:

Τι είναι το scrapbooking; Για μένα είναι η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία διακοσμημένη με όμορφα πραγματάκια. Είναι ο τρόπος να φυλάξεις μια ανάμνηση με έναν πιο καλλιτεχνικό τρόπο, είναι φωτογραφίες, αναμνήσεις, αυτοκολλητάκια, όμορφα χαρτιά και ότι άλλο βάλει ο νους σου!

Είμαι σίγουρη πως δεν υπάρχει κάποια που να μην έχει βάλει ένα αυτοκόλλητο πάνω σε ένα άλμπουμ, μια καρδούλα, μια ημερομηνία... όλες λίγο πολύ το έχετε κάνει... ε, και αυτό scrapbooking είναι. Απλά φανταστείτε τα πράγματα πιο εξελιγμένα και ότι πίσω από όλο αυτό υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία με χαρτιά, διακοσμητικά, μηχανήματα και εργαλεία.

Τι υλικά χρειάζομαι για να ξεκινήσω; Αυτή είναι η ερώτηση που συχνά πυκνά λαμβάνω στα e-mails μου.

Χρειάζεστε μια σχετικά μεγάλη επιφάνεια κοπής (για να μην καταστρέψετε το τραπέζι που θα εργάζεστε) που μπορείτε να προμηθευτείτε από ένα βιβλιοπωλείο ή από το Πλαίσιο, έναν μεταλλικό χάρακα (τον δικό μου τον έχω αγοράσει από το Πλαίσιο και έχει και εκατοστά και ίντσες, το γεγονός ότι είναι μεταλλικός βοηθάει στο όταν κόβεις με το κοπίδι σου δεν έχεις φόβο να τον καταστρέψεις και να του κόψεις κάποιο κομματάκι, αν λοξοδρομήσεις), ένα κοπίδι (παλιότερα χρησιμοποιούσα αυτά του σωρού από το Praktiker και μια χαρά ήταν, τώρα πια έχω ένα της making memories), ένα εργονομικό ψαλίδι (έχω ένα που μοιάζει με τανάλια και είναι της εταιρείας fiskars και το αγαπώ, αλλά και ένα ακόμα του Tim Holtz) και κόλλα σε μορφή ρολό (όχι ρευστή, γιατί θα φουσκώσει τις φωτογραφίες σας και δεν είναι και ασφαλής, στα jumbo έχει κάποιες μπλε και κόκκινες που βολεύουν πολύ και είναι και οικονομικές).

Από εκεί και πέρα σίγουρα θα βρείτε όμορφα χαρτιά στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας ή ακόμη και σε καταστήματα με είδη hobby. Πολύ βασικό είναι τα χαρτιά αυτά να μην έχουν οξύ και λιγνίνη, γιατί με την πάροδο του χρόνου θα καταστρέψουν τις φωτογραφίες σας.

Τα χαρτιά μου εγώ τα προμηθεύομαι είτε από το εξωτερικό, είτε από εγχώρια καταστήματα όπως το Enjoy Scrapping και οι Μορφές.

Επίσης στην αγορά θα βρείτε και kits. Τι είναι αυτά; Είναι πακέτα χαρτιών συνδυασμένα μεταξύ τους, που περιέχουν αλφαβήτες, διακοσμητικά (λουλούδια, κουμπιά κλπ) και διάφορα άλλα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Το καλό με αυτά είναι ότι είναι όλα συνδυασμένα κι έτσι είναι εύκολο να φτιάξετε κάτι όμορφο χωρίς να ψάχνετε χρωματικούς συνδυασμούς γιατί τα στοιχεία ταιριάζουν μεταξύ τους, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να φτιάξετε κάτι που δεν θα είναι ευχάριστο στα μάτια σας... ...

Τέτοια kits θα βρείτε στο εξωτερικό και μπορείτε είτε να τα προμηθεύεστε όταν το επιθυμείτε είτε να γίνετε συνδρομητές και να το λαμβάνετε κάθε μήνα. Τα τελευταία που έγω έχω αγοράσει τα προμηθεύτηκα από το Enjoy Scrapping, που η Λένα κάνει καταπληκτική δουλειά και ταιριάζει μοναδικά τα πραγματάκια που βάζει μέσα σε αυτά!!!! Είναι απλά φανταστικά!

Αφού λοιπόν έχετε φωτογραφίες, χαρτιά, κόλλα, ψαλίδι, κοπίδι και την επιφάνεια εργασίας σας ξεκινάτε δυναμικά... Ωχ και τώρα τι κάνω;

Μην ανησυχείτε αν δεν ξέρετε πως να ξεκινήσετε υπάρχουν τα sketches!

Τι είναι πάλι αυτά;; Είναι ένα σκαρίφημα, ένα σχέδιο, το sketch είναι ο μπούσουλας για το πως θα τοποθετήσετε τις φωτογραφίες και τα διακοσμητικά στη σελίδα σας. Υπάρχουν πολλά στο διαδίκτυο και μπορείτε να αντλήσετε έμπνευση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσετε πιστά το sketch, μπορεί να το αναποδογυρίσετε, να φέρετε το δεξιά αριστερά και να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάτι, απλά σας δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσετε.

Οι σελίδες που μπορείτε να φτιάξετε έχουν συνήθως τις ακόλουθες διαστάσεις, που είναι σε ίντσες: 12x12, (30x30 εκατοστά) 8,5x8,5 (20x20 εκατοστά) και 6x6 (15x15 εκατοστά) ή ακόμη και Α4 και καλό είναι να τις τοποθετήσετε σε πλαστικές προστατευτικές διαφάνειες (page protectors) που υπάρχουν στα αντίστοιχα μεγέθη και μετά σε κάποιο άλμπουμ.

Από εκεί και πέρα το βασικό είναι να προσέχετε τους χρωματικούς σας συνδυασμούς, το χρώμα παίζει το σπουδαιότερο ρόλο και για να αποφύγουμε κακοτοπιές που στο τέλος θα κάνουν τη σύνθεσή μας να απέχει του αισθητικού αποτελέσματος που επιθυμούμε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Βοήθεια θα αντλήσουμε από τη φωτογραφία και τα χρώματα που αυτή περιέχει, π.χ. αν είμαστε σε ένα καταπράσινο δάσος, καλό είναι να μην χρησιμοποιήσουμε για το χαρτί του φόντου μας ας πούμε το κόκκινο... αυτό θα έβγαζε μάτι... ...αλλά να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την χρωματική αρμονία και στα στοιχεία που θα αγκαλιάζουν τη φωτογραφία μας. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χρώματα που είναι αντίθετα στο χρωματικό κύκλο, αρκεί να μας ευχαριστούν στο μάτι (όπως λαχανί με πορτοκαλί, μωβ με κίτρινο κλπ).

Σε μια σύνθεση ή αλλιώς layout (LO) πρέπει να έχετε φωτογραφία (αν και δεν είναι απαραίτητο, μιας και μπορείτε να κάνετε scrapping περιγράφοντας ένα συναίσθημα ), τίτλο και journaling (δυο τρία λογάκια για τη φωτογραφία, που και πότε τραβήχτηκε, πως νιώθατε εκείνη τη στιγμή ή τι σκέφτεστε τώρα που την βλέπετε κλπ).

Πρέπει να σας ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται για ένα αρκετά ακριβό hobby... και στην πορεία θα σας μιλήσω για ακόμα περισσότερα υλικά, όπως είναι οι σφραγίδες, τα μελάνια, τα μηχανήματα κοπής διαφόρων μορφών και πάει λέγοντας.

Αν το ξεκινήσετε, δεν υπάρχει γυρισμός... δεν υπάρχει γιατρειά!

Απολαύστε λοιπόν το ταξίδι στο scarpbooking… …

Συνεχίζεται... ...

Περιμένω με χαρά να δω τα σχόλια σας, τις απορίες σας, αλλά και τις παρατηρήσεις σας και να βοηθήσω όσο μπορώ!!!

26 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία μας τα λες!Απλά και κατανοητά!Καλή μας συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Βίκυ μου! Είπα να ξεσκονίσω λίγο το blogoσπιτο και να δημιουργήσουμε παρέα!
      Οτι ερωτήσεις έχετε, θα χαρώ να βοηθήσω ή να το ψάξουμε παρεούλα!

      Διαγραφή
  2. είπαμε φιλενάδα γλυκεια!!! μετά το ποπ... δεν έχει στοπ!!!!! φιλιά πολλά και σ'ευχαριστώ!!! ξέρεις εσυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια χαρά τα εξήγησες όλα!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Κατερίνα καταπληκτικές οδηγίες :) Να περνάς υπέροχα και πάντα να μεταδίδεις την ομορφιά που πηγάζει απο μέσα σου στους γύρω σου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αλήθεια είναι ότι σας θαυμάζω όλες εσάς τις scrapbookers, αλλά δεν ξέρω αν χωράει άλλα πράγματα ο πάγκος μου, είναι ήδη γεμάτος με χάντρες και άλλα!
    Ευχαριστούμε Κατερινάκι, όπως και έχει οι πληροφορίες σου είναι πολύτιμες!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναντιάκι μου γλυκό, πάγκος σου θα χρειαστεί μόνο χαρτιά για να ξεκινήσεις! Τα υπόλοιπα τα έχεις και ειδικά περίσσιο ταλέντο!!!! Φτιάξε felt λουλουδάκια και περιμένω σελίδα στο Blog σου!
      Φιλάκια πολλά! Καλημέρα!!!!

      Διαγραφή
  6. Πολύ όμορφο το..άρθρο σου! Χωρίς πολλά πολλά μάθαμε τα βασικά! Ανυπομονω για το δευτερο μάθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Vivika! Χαίρομαι που ευχαριστήθηκες το "μάθημα" χιχιχι αυτός είναι ο σκοπός! Ετοιμαστείτε και για το δεύτερο, θα μιλήσουμε για υλικά και μάλλον σφραγίδες!

      Διαγραφή
  7. Κατερινάκι μου τα λές πολύ ωραία!!! Θα σε προτιμήσω για δασκάλα! Απλά και κατανοητά! ΦΙλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χιχιχιιχ Μαράκι μου! Καλή είμαι;;;
      Πολύ χαίρομαι!
      Σμουτς!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Κατερίνα!! Θα σταθώ και γω στο πως αν ξεκινήσεις...δύσκολα σταματας! Πολύ περιεκτικό το πρώτο μάθημα! Αναμένουμε τη συνέχεια!Φιλιά πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς που ήδη ξεκινήσατε το ξέρετε και το βιώνετε, αλλά είπα να προειδοποιήσω και αυτές που τώρα ξεκινάνε ή το έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους!
      Φιλάκια Ράνια μου!

      Διαγραφή
  9. Πω πω, θυμάμαι όταν ξεκίνησα εγώ! Έβλεπα τι φτιάχνατε και είχα μείνει με ανοιχτό το στόμα. Μετά είχα χίλιες δυο ερωτήσεις, να σαι καλά Κατερίνα, αλλά και τα υπόλοιπα κορίτσια που με βοηθήσατε!!! Έχεις απόλυτο δίκιο, με αυτά ξεκινάς. Κι αν κάνεις την βουτιά μετά δεν έχει επιστροφή χαχαχα

    Είναι βασικό να επαναλάβω κι εγώ, ότι τα κιτ είναι ό,τι καλύτερο!!! Γιατί τα υλικά που έχει μέσα, ταιριάζουν μεταξύ τους για να φτιάξεις συνθέσεις, αλλά και μίνι άλμπουμ!!! Είναι πιο οικονομικά, από το να ψάχνεις και να αγοράζεις υλικά, που μπορεί να μην χρησιμοποιήσεις. Και μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι πλούσια σε περιεχόμενο, που σου μένουν υλικά! Οπότε κιτ κορίτσια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Έφη μου! Kit και ξανά kit!!!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  10. Κατερίνα μου ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις κατατοπιστικές οδηγίες που μας δίνεις. Είναι απολύτως χρήσιμες σε όλες εμάς που κάνουμε τα πρώτα βήματά μας. Και φυσικά πρέπει να πω ότι και ο τρόπος που τα περιγράφεις είναι μοναδικός. Τα κάνεις να φαίνονται όλα τόσο απλά. Το "έχεις" το δασκαλιλίκι!!! Περιμένω με αγωνία το δεύτερο μάθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα Λευκή μου! Σε ευχαριστώ πολύ!
      Χαίρομαι! Ξεκίνησα από τα πολύ βασικά και θα βουτάμε μαζί όλο και πιο βαθειά στα υλικά. στις τεχνικές και στη δημιουργία! ;-)

      Διαγραφή
  11. Κατερινα εγω θα αρχισω απο το τελος...οταν ακουσα πρωτη φορα το"εχω εθιστει με το scrapbooking"δεν το κατανοησα.....στην πορεια συνηδητοποιησα τι παθαινεις....Εξαρτηση!!!!!!!!!εχω ασχοληθει με πολλα χομπυ...αυτο ομολογω ειναι το πιο ακριβο...δυστηχως εγω θα το πω με μια λεξη.....τζογος...αυτο παθαινεις με το scrapbooking!!χαχα!!ξερεις γιατι εγραψα την συγκεκριμενη λεξη
    τωρα το θεμα μεταδοτικοτητας...τοχεις!εισαι καταπληκτικη και σαν ..δασκαλα!!!!!!!!ανυπομονω να ερεθι το..επομενο μαθημα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ όμορφα μας τα εξηγεις Κατερινούλα!!Ευχαριστουμε για τις οδηγίες,εγω τις χρειάζομαι Περιμενω την συνέχεια!!φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπράβο Κατερίνα - πολύ ωραία τα έθεσες! Βάλε και λινκ στο scrapbookimg in Greece για να βοηθήσεις τις καινούριες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αααα... δεν παίζεσαι. Είσαι φοβερή!!!! Μπράβο Κατερίνα!!!! Περιμένουμε την συνέχεια ;ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή